Skip to main content

tvorba internetových stránok . tvorba eshopov . internetový marketing a poradenstvo

Ako nastaviť čiernu a bielu listinu pre e-maily na hostingu

dbart - weby s nadhľadom
04. jún 2020

Asi 95% celosvetovej mailovej komunikácie tvorí tzv. SPAM. Pomenovaním SPAM označujeme všetku nevyžiadanú poštu, rôzne falošné správy o pomoc, nevyžiadané reklamy, rôzne pyramídové hry, reťaze šťastia a podobne.

Bežných užívateľov internetu SPAM v mailovej pošte obťažuje, uberá im z pracovného prípadne voľného času. Všetci poskytovatelia mailových účtov sa snažia túto nevyžiadanú poštu identifikovať a zneškodniť ešte predtým, než by Vás obťažovala vo Vašej mailovej schránke.

Čo je Blacklist - čierna listina

Ak sa aj napriek tomu občas stane, že sa vo Vašej schránke objavujú SPAMy z rôznych mailových adries, môžete si na Vašom mailovom konte nastaviť tzv. Blacklist, zoznam tých mailových adries, z ktorých Vám prichádza nevyžiadaná pošta. Systém BlackListu akékoľvek maily z týchto adries zmaže bez toho, aby Vás nimi obťažoval.

Čo je Whitelist - biela listina

Naopak, ak sa stane, že Vám z nejakej adresy Vášho klienta pošta neprichádza, môže to byť aj tým, že očakávaný mail antispamové roboty vyhodnotia ako SPAM a zmažú ho. Tento problém nastáva napríklad pri mailových adresách zo serverov, ktoré sú na internete evidované ako SPAMovacie servery. V takomto prípade môžete použiť tzv. Whitelist, do ktorého si môžete uložiť zoznam tých mailových adries, o ktorých bezpečne viete, že nejde o SPAMy (napríklad rôzne registrácie pre odber mailových noviniek zo špecializovaných zahraničných serverov, adresu Vášho partnera z Číny, Ruska alebo inej krajiny, odkiaľ bolo v minulosti zaznamenaných veľa SPAMovacích útokov...)

Postup nastavenia bielej a čiernej listiny
na serveroch spoločnosti WebyGroup:

Do adresného riadku internetového prehliadača napíšte adresu: setup.webygorup.sk (bez www, bez http://)


1. Po zobrazení prihlasovacej stránky zadajte prihlasovacie meno a heslo pre setup:

prihlásenie do setupu


2. Po prihlásení kliknite na položku E-mail (viz. č. 1 v obrázku):

nastavenie emailov


3. Whitelist a Blacklist sa nastavuje pre každé konto samostatne. Po zobrazení panelu pre nastavovanie emailov kliknite na tlačidlo NASTAV vedľa toho konta, pre ktoré chcete nastaviť Blacklist alebo Whitelist, napríklad kliknite na č. 2 v obrázku. Následne stlačte tlačidlo SPAM OCHRANA.



SPAM ochrana


4. Adresu, ktorú chcete pridať na bielu alebo čiernu listinu (napríklad Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.) napíšte do okienka a stlačte tlačidlo PRIDAJ. Adresa sa zobrazí v zozname adries. V prípade, že adresu chcete z listiny zrušiť, kliknite na tlačidlo ZRUŠ.

pridanie a zrušenie mailu zo zoznamu