Skip to main content

tvorba internetových stránok . tvorba eshopov . internetový marketing a poradenstvo

Evidencia práce pomocou nástroja PAYMO a etické podnikanie

dbart - weby s nadhľadom
04. apríl 2020

Od úplných začiatkov mojej práce pre klientov je pre mňa základnou hodnotou etické podnikanie

Pokiaľ pre svojich klientov realizujem správu webových stránok alebo im vytváram nové webové stránky v hodinovej sadzbe, na presnú evidenciu prác používam už niekoľko rokov kvalitný softvér PAYMO. Každý klient má na požiadanie možnosť online prístupu pre sledovanie realizácie svojich objednávok a vidí tak, koľko práce a kedy sa na jeho projekte realizovalo. Na základe týchto pracovných reportov následne vystavujem faktúry.

Softvér používaný pre prácu aj klientov

Rovnakým spôsobom pristupujem ku klientom aj čo sa týka používaného softvéru alebo chráneného obsahu.

Som presvedčený, že ak chcem za svoju prácu odmenu aj vo forme peňazí, rovnako musím pristupovať aj k ľuďom, ktorých nástroje alebo softvér využívam pre svoju vlastnú prácu. Preto už roky nakupujem aj aktualizujem softvéry z overených firiem a zdrojov a rešpektujem a podporujem tak ich autorov. Zároveň mám tak istotu, že softvéry sú v poriadku a nie sú v nich napríklad vložené kadejaké „zadné dvierka“ pre hackerov, ako to často býva pri rôznych pochybných stránkach, kde si človek môže stiahnuť vlastne čokoľvek. Odhliadnuc od etického hľadiska, obrovskou výhodou je aj možnosť následných konzultácií s autormi, možnosť odporúčania ďalších typov na vylepšovanie softvérov alebo dokonca aj možnosť spolupráce s niekým na druhom konci sveta. Takto som napríklad pred nejakým časom prekladal do slovenčiny desktopovú verziu vyššie spomínaného softvéru PAYMO na evidenciu práce.

Nie je jedno aký obrázok alebo zvuk použije klient na svojich stránkach

Pokiaľ chce klient na svojich stránkach použiť obrázky alebo obsah, ktorý sa mi na základe skúseností z minulosti zdá problematický, odporúčam mu doplniť si k nemu povolenia od pôvodných autorov alebo zakúpenie licencií. Uvedomujem si, že pre niektorých klientov môže byť takéto zdržiavanie od skutočnej práce obťažujúce, ale prevencia pred prípadnými pokutami, ktoré násobne prevyšujú hodnotu webových stránok im ušetrí veľa starostí v budúcnosti.

Existujú firmy, ktoré sa živia tým, že systematicky vyhľadávajú po internete obrázky, ktoré porušujú niekoho autorské práva. Len pre zaujímavosť, pokuta za jeden obrázok vo veľkosti 200x200 pixelov môže byť okolo 700 eur a vymáhačské firmy vás môžu kontaktovať za úmysel o porušenie autorských práv alebo dokonca za snahu o tzv. obohatenie sa, aj keď ste s daným obrázkom nezarobili ani cent a dali ste si ho na stránky z púhej nevedomosti len preto, lebo sa vám páčil. Pritom na internete existujú foto banky so státisícami obrázkov alebo grafík, ktoré môžete bezplatne použiť na svojich webových stránkach. Prípadne si môžete nájsť obrázky presne ako potrebujete v miliónoch lacných, no kvalitných obrázkov a grafík napríklad na stránke 123rf.com.

„Česť je ako krištáľová váza. Keď sa raz rozbije, už ju nemožno zlepiť.“
z vyjadrenia jedného podnikateľa