Skip to main content

tvorba internetových stránok . tvorba eshopov . internetový marketing a poradenstvo

Šikovný QR kód pre rýchle uloženie informácií

dbart - weby s nadhľadom
04. jún 2014

QR kód je spôsob, ako si môžete pomocou fotoaparátu rýchle preniesť informácie do svojho mobilného telefónu, tabletu alebo počítača.

Informáciou pritom môžu byť kontaktné údaje ako adresa, telefónne číslo, e-maily, webová stránka, ale aj rôzne texty, citáty, odpovede na otázky v súťažiach a podobne. Praktickou výhodou QR kódu je napríklad to, že kontaktné údaje si nemusíte pracne zapisovať na papier alebo do telefónu, ale adresa sa Vám automaticky uloží k adrese, telefónne číslo do položky pre telefóny a Vy jediným kliknutím môžete hneď telefonovať. Informáciou uloženou cez qr kód môžu byť aj GPS súradnice Vášho kontaktu a Vy opäť jediným kliknutím môžete zobraziť tieto súradnice v navigačnom programe, ktorý Vás k Vášmu zákaznikovi privedie. QR kódy hlavne šetria čas.

Ako QR kód vznikol?

QR kód alebo QR Code je dvojrozmerný čiarový kód, ktorý vyvinula japonská spoločnosť Denso-Wave v roku 1994. Kód bol pôvodne navrhnutý na sledovanie jednotlivých súčiastok pri výrobe automobilov. Neskôr sa začal používať na kódovanie rôznych kontaktných informácií. Skratka „QR“ pochádza z anglického označenia Quick Response (Rýchla reakcia), keďže kód je navrhnutý s ohľadom na rýchle dekódovanie. Princíp použitia spočíva v tom, že QR kód vytlačený na papier alebo predmet sa zosníma kamerou alebo fotoaparátom, a softvér dekóduje textovú informáciu obsiahnutú v kóde. V Japonsku sa QR kód stal de facto štandardom a väčšina mobilných telefónov so vstavaným fotoaparátom vie tieto kódy dekódovať.

Vygenerujte si QR kód rýchlo a zadarmo

Existuje množstvo generátorov QR kódov, ktoré vytvoria QR kód rýchlo a zdarma. Keď si už QR kód vytvoríte a budete ho chcieť použiť vo Vašich materiáloch, je dôležité kód publikovať tak, aby nebol problém ho v budúcnosti načítať. Medzi dôležité podmienky tak patrí, aby bol vytlačený alebo na internetovej stránke publikovaný kód dostatočne veľký na načítanie, aby okolo neho bola dostatočná "tichá zóna", podľa ktorej budú vedieť čítačky odlíšiť kód od okolitého obsahu a nakoniec, aby bol QR kód v dostatočnom kontraste s pozadím.

Niektoré stránky, kde si QR môžete vygenerovať

Príklad rýchleho prevzatia kontaktov pomocou QR kódu

Mgr. Daniel Blažko - dbart

Mgr. Daniel Blažko